czwartek, 11 kwietnia 2013

Lekka zapiekanka z pomidorami i cukinią

Witajcie!
Dzisiaj mamy dla Was pożywną, niskotłuszczową zapiekankę z mięsem mielonym, pomidorami i cukinią. Jest to kolorowe danie, które swoim smakiem zadowoli niejednego łasucha:) Zamiast kalorycznych sosów wypróbujcie ten z mleka i twarożku, który z powodzeniem zastąpi tłusty sos beszamelowy. Dla wzmocnienia smaku dania możecie użyć parmezanu, ale zrezygnujcie wtedy z żółtego sera. Warto wypróbować tę zapiekankę, ponieważ porcja ma tylko 278 kalorii. Przepis (trochę przez nas zmodyfikowany) pochodzi z książki "Dania niskotłuszczowe".

Składniki:
350g chudego mielonego mięsa
1 duża cebula
1 łyżka mieszanki suszonych ziół – u nas: majeranek i oregano
1 łyżka mąki
300ml bulionu wołowego – ale lepiej dać mniej, ok. 200ml
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 pomidory
4 małe cukinie, lub pół dużej

Do sosu:
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
300ml chudego mleka
150g niskotłuszczowego twarożku
1 żółtko

Ponadto:
4 łyżki startego sera

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190˚C.

2. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na łyżce oleju przez chwilę. Dodaj mięso, dobrze je rozdrobnij i smaż przez ok. 10 minut.


3. W misce wymieszaj zioła, łyżkę mąki, bulion i koncentrat. Dopraw do smaku i zalej mięso. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 30 minut aż całość zgęstnieje.

4. Przelej zawartość patelni do formy do zapiekania. Przykryj warstwą cienko pokrojonych pomidorów i talarkami cukini*

*nasza rada: by zapiekanka nie wyszła płynna, cukinię podsmaż przez kilka minut na patelni z odrobiną oleju, poczekaj aż odparuje nadmiar wody, zdejmij ją z patelni na papierowy ręcznik, dobrze odsącz i dopiero po tym połóż na warstwie mięsa i pomidorów. Przy pomidorach, pamiętaj by pozbyć się nasion.

5. Przygotuj biały sos. Mąkę ziemniaczaną dobrze rozmieszaj w szklance z niedużą ilością mleka. Pozostałe mleko zagotuj. Rozmieszaną mąkę wlej do gotującego się mleka, ciągle mieszając przez ok. 2 minuty aż zgęstnieje. Zdejmij garnek z mlekiem z ognia i odczekaj 3 minuty, by odrobinę przestygło. Dodaj twarożek oraz żółtko i dokładnie wymieszaj. Przypraw do smaku.

6. Sosem polej delikatnie warstwę cukinii. Na wierzchu posyp całość tartym żółtym serem.


7. Piecz około 30 minut, aż ser będzie złotobrązowy.

Nasze oceny:
Basia: Ciekawy pomysł na zdrowszą wersję zapiekanki z "oszukanym" sosem beszamelowym:) Nasza wyszła troszkę zbyt rzadka, ale jeśli weźmiecie pod uwagę nasze rady na pewno będzie dobrze, ponieważ jej smak jest naprawdę wyśmienity:) Moja ocena: 8/10.

Julka: Całkiem fajna zapiekanka, ale następnym razem użyję pomidorów z puszki, które podsmażę wcześniej z czosnkiem na patelni i trochę odparuję w płynu. Według mnie odrobinę więcej przypraw też by nie zaszkodziło Moja ocena: 7/10.

Prześlij komentarz

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter